Jätteiden lajittelu kannattaa

Jätteiden keräys ja kuljetus on kallista. Jätehuoltokustannukset maksaa asukas, joten kannattaa harkita, mitä jätteisiinsä laittaa. Käyttökelpoisten tavaroiden kierrätys ja jätteiden tarkoituksenmukainen lajittelu on kaikkien yhteinen etu. Kiinteistön jäteasemissa on lajittelusta kertovat opastetaulut.

Metsäsairilan tekemä Kodin lajitteluopas on myös hyvä apu lajitteluun: www.metsasairila.fi/media/liitetiedostot/metsasairila/kodin_lajitteluopas_2018_web.pdf

Jäteastiat on pääsääntöisesti lajiteltu värien mukaan:

Paperi: vihreä astia

Kaikki postiluukusta tuleva paperi kelpaa paperinkeräyslaatikoihin. Muistathan, että paperinkeräyslaatikkoon ei saa laittaa muovipusseja, likaista, vahattua tai märkää paperia.

Maito- ja mehutölkit sekä pahvi: vihreä astia

Tölkit tulee huuhdella ennen kuin ne voidaan laittaa kierrätykseen. Esimerkiksi maitotölkit voidaan taittaa siten, että yhteen avattuun tölkkiin mahtuu monta sisälle, näin säästyy tilaa. Pahvilaatikot on litistettävä tilan säästämiseksi.

Lasi: sininen astia

Poista kannet ja korkit. Lajittele värittömät ja värilliset lasipurkit ja -pullot omiin säiliöihinsä, niihin ei saa laittaa muita lasiastioita eikä posliinia, keramiikkaa, tasolasia, peilejä, kiviä tai muuta roskaa.

Biojäte: ruskea astia

Biojäteastiaan saa laittaa kaikkea maatuvaa ruoka- ym. jätettä. Astia säilyy puhtaana ja hajuhaitta vähenee, kun jätteet laitetaan paperi- tai biopussiin tai kääritään sanomalehteen.

Metallijäte: musta astia

Metalliastiaan saa laittaa mm. säilykepurkit yms.

Sekajäte: harmaa astia

Harmaaseen astiaan laitetaan sekalaiset yhdyskuntajätteet, joita ei voi lajitella edellä mainittuihin astioihin.

Pullot ja juomatölkit

Monet marketit on varustettu pullo- ja tölkkipalautusautomaateilla. Useimmista pulloista ja tölkeistä maksetaan pantti, joten ne ovat rahan arvoista tavaraa.

Huonekalut ym.

Käytöstä poistetut huonekalut asukas huolehtii omalla kustannuksellaan kaatopaikalle tai Ekotorille.

Ongelmajätteet

Ongelmajätteiksi luokitellaan kaikki vaaralliset ja ympäristölle haitalliset jätteet, kuten loisteputket ja pienoislamput, akut, jäteöljy, liuottimet ja hapot. Ongelmajätteet asukas toimittaa omalla kustannuksellaan kaatopaikalle tai Ekotorille. Paristoja varten on oma kierrätysastia.PS. Muovipakkaukset voit halutessasi toimittaa Rinki-ekopisteisiin. Keräyspaikkojen osoitteet voit katsoa: www.rinkiin.fi

Julkaistu: 8.7.2019 12:00

Takaisin